Vitamin C přispívá k normální činnosti imunitního systému, a tak si jej snad každý ordinuje v případě nachlazení. Naše tělo si ho nedokáže samo vytvořit, a tak je třeba jej přijímat z potravin nebo skrze doplňky stravy. Jeho význam pro naše tělo je ale mnohem větší, než je zahánění rýmy. Pojďme se společně podívat, co vitamin C v těle dělá, co hrozí při jeho nedostatku a v jakých potravinách jej naleznete nejvíc! 

Jak působí vitamin C v lidském těle 

Vitamin C (kyselina askorbová) je jedním z esenciálních vitaminů a je tedy nezastupitelný u řady metabolických funkcí našeho organismu.  

Přispívá zejména k: 

  • normální činnosti imunitního systému, ale i k jejímu udržení během intenzivního fyzického výkonu a po něm 

  • tvorbě kolagenu, který je nezbytný pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, kůže, dásní a zubů 

  • snížení míry únavy a vyčerpání 

  • normální činnosti nervové soustavy a psychiky 

  • podpoře činnosti vitamínu E 

  • vstřebávání železa

Vitamín C je kromě toho antioxidant, který chrání lidské buňky před škodlivými účinky volných radikálů. Ty poškozují nebo úplně ničí všechny buňky, které ke svému fungování potřebují kyslík. To pak může vyústit v srdeční choroby, různé typy rakoviny či předčasné stárnutí. Přemíra volných radikálů má také na svědomí zhoršení zánětlivých stavů v případě, že organismus bojuje s infekcí. 

Jak už jsme zmínili, vitamin C si naše tělo nedokáže vytvořit samo a musíme jej proto doplňovat sami. Doporučená denní dávka vitaminu C je u dospělého člověka cca 80 mg. Při nachlazení ale můžete dávku krátce zvýšit až na 0,5 g 2–3x denně. 

Jak se projeví nedostatek vitaminu C 

Co se stane, když máme vitaminu C nedostatek? Extrémním důsledkem, s nímž se dříve potýkali především námořníci, jsou kurděje. Při mírné hypovitaminóze (nedostatku vitaminu) se více kazí zuby, tvoří se modřiny, organismus je obecně méně odolný vůči infekci a projevit se mohou i některá cévní onemocnění, např. hemeroidy. Člověk je vyčerpaný fyzicky i psychicky, mohou se dostavit deprese. Nedostatek vitaminu C také zpomaluje růst.  

Při výrazném nedostatku vitaminu C se může objevit chudokrevnost, vypadávání zubů, opakované infekce, otoky kloubů nebo sterilita.  

Jak doplnit vitamin C 

Doplnit vitamin C není tak náročné oproti některým jiným vitaminům, přesto je dobré vědět, které potraviny nám pomohou nejvíce. Možná vás jako první napadne citron nebo další citrusy. Ty jsou beze sporu jedním z důležitých zdrojů vitaminu C, přesto máme mezi ovocem a zeleninou několik takových, které jsou na vitamin C ještě mnohem bohatší.  

Bezkonkurenčním vítězem jsou plody rakytníku, které obsahují až 2500 mg vitaminu C na 100 g, druhé místo drží šípky se 747 mg vitaminu C na 100 g. Oproti tomu zmiňované citrony obsahují jen 49 mg na 100 g! Mezi potraviny, které jsou na tom významně lépe, než citrony, patří také například: 

  • Rybíz černý (166 mg) 

  • Paprika (150 mg) 

  • Nať petržele (179 mg) 

  • Křen (120 mg) 

  • Brokolice (114 mg) 

  • Růžičková kapusta (96 mg) 

  • Květák (69 mg) 

 

Pokud se vám ale z různých důvodů nedaří vitamin C přijímat konzistentně z potravy, vhodnou volbou jsou doplňky stravy, které právě vitamin C obsahují. Preventan Classic se o denní dávku vitaminu C s přehledem postará.  

Překvapila vás některá z informací o vitaminu C? Prošmejděte náš blog a získejte další inspiraci pro péči o vaše zdraví. 
ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti