Medvědí česnek se v poslední době těší na jaře velké popularitě. A není divu – je nesmírně chutný, dostupný a výjimečně zdravý. Tušíte, které prospěšné látky obsahuje, kde jej získat a které dobroty z něj připravit?

Kdy roste a kde ho hledat 

Medvědí česnek je vytrvalá léčivá bylina, která dosahuje výšky 15 až 45 cm. Celá rostlina je zakončena květenstvím a tobolkou, tedy plodem. Nás ovšem budou zajímat pouze listy, které vyrůstají časně z jara. Medvědí česnek totiž roste zejména v období před olistěním stromů, aby tak získal maximum světla. Setkat se s ním můžeme už od začátku března, ke sklizni je vhodný až do začátku května, kdy začíná kvést. Jakmile medvědí česnek nasadí na květ, jeho listy se stávají tužšími a jejich léčivá moc slábne.  

Dnes už není problém jej koupit například na farmářských trzích. Pokud byste se jej však rozhodli sbírat sami, chovejte se ohleduplně k místu, kde česnek roste. V některých lokalitách může být jeho sběr dokonce zakázaný. Zároveň si dejte velký pozor na to, co vlastně sbíráte. Listy česneku se totiž nebezpečně podobají konvalince či ocúnu, které jsou však prudce jedovaté. Rozlišit je můžete ale docela snadno. Pokud promnete listy mezi prsty, česnek vás omámí svou typickou vůní. Konvalinka ani ocún žádné aroma nevydávají.

V čem je medvědí česnek prospěšný 

Medvědí česnek je po staletí jednou z nejoblíbenějších bylin lidového léčitelství. A není divu. Je to totiž přírodní antibiotikum, působí jako antioxidant, má antibakteriální, baktericidní a fungicidní účinky. Pozitivně působí na imunitu – nejen tím, že stimuluje tvorbu bílých krvinek. Zároveň má pozitivní vliv na činnost srdce, podporuje chuť k jídlu a pomáhá při revmatických bolestech.

Za velkou část těchto účinků může látka allicin. Pomůže při chřipce, nachlazení, při respiračních problémech či angínách. Kromě toho medvědí česnek obsahuje také vysoký obsah vitaminu C (150 mg vitaminu na 100 g česneku), je bohatý na železo a najdeme v něm i vitamíny A, B1 a B2.

Tak jako se vším ovšem platí, že všeho moc škodí. Při nadměrné konzumaci může vyvolat průjem, nadýmání či záněty ledvin. Kromě toho mohou být někteří lidé alergičtí na česnekové silice. V tom případě se po požití mohou projevit otokem hrdla nebo dýchacími potížemi, při kontaktu s pokožkou může dojít k jejímu podráždění a zarudnutí.

Jak použít medvědí česnek 

Nejlepším způsobem, jak konzumovat medvědí česnek, je za syrova, kdy z něj získáme největší množství živin. Abyste si jeho výhod mohli užívat po celý rok, můžete medvědí česnek nasekat a zamrazit, uložit jej do oleje nebo z něj vyrobit bylinkové máslo. Česnek upotřebíte všude tam, kde oceníte jemné česnekové aroma, ale proti klasickému česneku jemnější chuť. Hodí se do pomazánek, polévek, do omáček nebo do salátů. Zkrátka, fantazii se meze nekladou.  

Pesto z medvědího česneku 

  • 2 hrsti medvědího česneku 
  • 1 hrst kešu ořechů 
  • 10-15 olivového oleje 
  • 1 hrst parmazánu 
  • Sůl 

Listy česneku pečlivě omyjeme od nečistot, osušíme a rozmixujeme na jemno. Přidáme kešu ořechy, parmazán a ředíme hmotu olejem. Podle chuti dosolíme a ukládáme do čistých skleniček. Pesto zalijeme ještě přibližně lžící oleje, který zamezí přístupu vzduchu k pestu. Takto ošetřené vydrží pesto v lednici teoreticky až měsíc. Tak dlouho ale skladovat nevydržíte! Výborné je na těstovinách, hodí se ale i jako dip k masu nebo jen tak na chleba.

Krémová polévka z medvědího česneku 

  • 2 menší brambory 
  • 3 hrsti medvědího česneku 
  • 700 ml vývaru 
  • 1 hrst čerstvé bazalky 
  • 120 ml smetany 
  • 1 lžíce másla 
  • pepř 
  • sůl 

V hrnci rozehřejeme máslo a na kostičky nakrájené brambory na něm krátce orestujeme. Následně brambory zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Přidáme posekaný medvědí česnek a jen krátce povaříme, aby neztratil svěží, jemně česnekovou vůni a barvu. Dochutíme solí a špetkou mletého pepře, přidáme bazalku a vše rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Nakonec přidáme smetanu a necháme ještě prohřát. Podáváme s chlebovými krutonky, vylepšit polévku můžeme ale třeba i pošírovaným vejcem.  

Už máte na medvědí česnek taky takovou chuť? Který recept vyzkoušíte jako první?  Pro další inspiraci v péči o zdraví vaší rodiny sledujte náš blog.  

ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti