Vitamin D si většina z nás spojuje hlavně s pobytem na sluníčku, málokdo ale tuší, jak je pro náš organismus důležitý. V našem těle působí na více než 200 různých funkcí, receptory pro něj se nacházejí téměř ve všech tkáních našeho těla. To je jen jeden z důvodů, proč bychom měli dbát na jeho optimální příjem. Přesto jej většina z nás nemá v těle dostatek. Jak se může jeho deficit projevovat? A jak tohoto významného pomocníka našemu tělu dodat? Pojďte se s Déčkem seznámit. 

Vitamin D existuje v několika formách, ty nejrozšířenější jsou vitaminy D2 a D3. Obě vznikají působením slunečního svitu, konkrétně ultrafialového záření UVB. Základním rozdílem je, že zatímco D3 je živočišného původu a dokážeme ho na slunci vyprodukovat i sami, vitamin D2 je rostlinného původu. Po konzumaci D2 jej tělo stejně transformuje na lépe vstřebatelný vitamín D3. Proto je vhodnější tělu dopřát D3 rovnou, bez náročného procesu navíc. Co pro nás vůbec vitamin D dělá?

Jak působí vitamin D v našem těle

Vitamin D zastává v těle důležitou funkci a má vliv na řadu zásadních procesů. Podílí se na procesu dělení buněk, je potřebný pro normální růst a vývoj kostí u dětí a přispívá k normální funkci imunitního systému.

Kromě toho přispívá také k:
•    normální hladině vápníku v krvi
•    udržení normálního stavu kostí
•    udržení normální činnosti svalů
•    udržení normálního stavu zubů


Zásadní význam má vitamin D při stavbě kostí a zubů. Podílí se totiž na regulaci hladiny vápníku a fosforu v krvi, které jsou pro stavbu nezbytné. Bez Déčka nemůže tělo vstřebávat dostatečné množství vápníku ze stravy. Pokud hladina vápníku v těle klesne na kritickou úroveň, začne jej organismus čerpat z kostí, aby dokázal pokrýt potřebu tohoto minerálu pro svaly, srdce a nervy. To má za následek ztrátu kostní hmoty a řídnutí kostní tkáně a zvyšuje se riziko zlomenin.


Jaká je ale doporučená denní dávka vitaminu D? Za bezpečné množství pro dospělé osoby se považuje hodnota 100 ug/den (4000 IU), pro děti ve věku 1-10 let 50 ug/den (2000 IU) a pro kojence 25 ug/den (1000 IU). Vyšší dávku vitaminu D konzultujte s lékařem, a to zejména u dětí, těhotných žen a žen po menopauze.
Pokud ale neužijete velké množství doplňků stravy s obsahem vitaminu D, přirozeně se předávkovat v podstatě nemůžete. Drtivá většina populace má vitaminu D málo. Optimální hladiny vitaminu D dokonce dosahuje přibližně jen 1 % populace.

 

Co hrozí při nedostatku déčka?

Mezi mírnější projevy nedostatku vitaminu D patří únava, zvýšená nemocnost, svalová slabost, menší vytrvalost či vysoký krevní tlak. Nedostatek tohoto vitaminu může způsobovat také rozmazané vidění, změny nálad a vyústit může ke vzniku depresí. Kvůli výraznému vlivu vitaminu D na stavbu kostí a zubů hrozí u dospělých riziko osteoporózy či zlomenin, u dětí se může objevit křivice, chorobné oslabení kostí či vypadávání zubů.
Nedostatek vitaminu D vede také k oslabení imunity a zvýšení náchylnosti k akutním respiračním infekcím, virózám a chřipce.

Jak vitamin D doplnit

Možná teď přemýšlíte, jak tedy vitamin D co nejrychleji doplnit. 90 % vitaminu D získáváme díky slunečnímu záření. Pro naplnění potřeby Déčka je důležité při pobytu venku pravidelně vystavovat pokožku slunečnímu záření. Ideálně by měla být slunci vystavena přibližně čtvrtina celkového povrchu těla, např. obličej, ruce, části paží a nohou. Dbejte ale na to, abyste se nespálili. Délku a intenzitu pobytu na slunci upravte podle svého fototypu. Nemějte ale obavu, sluněním se předávkovat nemůžete. Když bude mít vaše tělo vitamínu dostatek, jednoduše zpomalí jeho další produkci. 
 

Pokud se naopak na sluníčko dostanete spíš výjimečně, nebojte se vitamíny doplnit třeba pomocí Preventanu Komplex D3. Ten obsahuje kromě samotného vitaminu D také vitamin C, zinek, selen, thiamin a unikátní látku ProteQuine®. Přispívá tak i ke snížení míry únavy a vyčerpání, podporuje správnou funkci imunitního systému a přispívá k ochraně před oxidativním stresem
 

A kdybyste chtěli věnovat větší pozornost také složení stravy, zaměřte se na ryby, zejména ty tučnější, jako jsou sleď, makrela či losos. Mezi další zdroje vitaminu D patří olej z tresčích jater neboli rybí tuk, vaječný žloutek, jedlé houby nalezené v přírodě a potraviny cíleně obohacené vitaminem D, jako jsou některé mléčné výrobky. V potravinách rostlinného původu se vitamin D vyskytuje jen ve velmi malém množství.
 

Už máte jasno, k čemu vám vitamin D je a jak si můžete pohlídat, abyste ho měli dostatek? Sledujte náš blog pro další tipy a informace pro váš zdravý životní styl.

ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti