Ať už hledáte recept na nedělní oběd nebo chcete podpořit tělo třeba při léčbě nachlazení, jste tady správně. Vývar nabízí všestranné využití jako základ mnoha jídel, my se na něj dnes ale zaměříme jako na hlavní hvězdu! Proč? Jistě tušíte, že pomáhá při nachlazení, únavě nebo třeba při kocovině. Proč tomu tak ale je? A jak připravit ten nejlepší vývar? Pojďme se na to podívat. 

Jak připravit silný vývar 

Základem je kvalitní maso. Volte takové, které obsahuje nejen svalovinu, ale i kosti, klouby a pojiva. Tak z vývaru dostanete maximum. Můžete tak použít celé kuře nebo kuřecí skelet, hovězí kosti, morkové kosti a mnoho dalšího. Přidáme také kořenovou zeleninu, cibuli a koření: bobkový list, nové koření a pepř. Cibuli můžete nechat se slupkou, vývar hezky obarví. Stačí ji jen přepůlit. Přidejte také lžičku kyseliny, například citronové šťávy nebo octa. Nemusíte se bát, na chuti to nepoznáte, ale pomůže uvolnit tolik potřebné minerály z kostí.  Sůl přidejte až na úplný závěr. 

Studená nebo teplá? 

Pokud připravujete pouze vývar a chcete ze surovin dostat maximum prospěšných látek, zalijte je studenou vodou. Pokud ale vaříte maso, z něhož se chystáte vedle polévky připravit také třeba maso s omáčkou, vložte ho do teplé až vařící vody. Tak se zatáhne a nepustí sice tolik živin do vývaru, ale zato zůstane hezky křehké.  

Sbírat pěnu z vývaru? 

Prvních 15–20 minut se na povrchu tvoří pěna. Ta obsahuje především bílkoviny a aminokyseliny, ale také nečistoty. Pokud si jí nebudete všímat, časem se vstřebá a vývar bude kalný. Můžete ji však sbírat jemným sítkem a zajistit si tak vývar čirý. Řídit se můžete také její barvou: pokud je bílá či našedlá, můžete pěnu nechat, pokud je ale hnědá, obsahuje krev z masa a je lepší ji odstranit. 

Vývar vařte pomalu 

Správně by se vývar neměl vařit, ale takzvaně táhnout. To znamená, že jen zlehka probublává. Na nízkou teplotu ho takto můžete nechat několik hodin, klidně přes noc. Kuřecímu vývaru ale stačí i hodina a půl, zeleninovému jen 45 min.  

Už se na poctivý vývar těšíte? A co budete servírovat jako další chod? Inspirujte se našimi recepty na posílení imunity a připravte si chutný oběd i večeři.  

Jak vývar pomáhá tělu? 

Vývar obsahuje celou řadu tělu prospěšných látek, a tak se není čemu divit, že ho celé generace používají jako všelék. Vždyť obsahuje velké množství minerálů, jako je vápník, hořčík, fosfor, draslík a síra, dále bílkoviny, tuky, aminokyseliny a elektrolyty z vyvařené zeleniny. Tyto látky jsou v podobě vývaru navíc i dobře vstřebatelné. Na co všechno vývar tedy pozitivně působí?  

Podpora imunity: Vývar obsahuje řadu látek, které mohou pomoci posílit imunitní systém. Vývar z kuřecího nebo hovězího masa je bohatý na aminokyseliny, které jsou nezbytné pro tvorbu bílkovin a správné fungování imunitního systému. 

Lepší trávení: Kromě toho, že je vývar snadno stravitelný, také obsahuje želatinu. Ta má pozitivní vliv na správnou kyselost žaludku a podílí se na obnovení pevnosti střevní sliznice. Želatina také obsahuje mnoho aminokyselin, např. glycin, arginin, prolin. Ty zase pomáhají podporovat sekreci žluči, což opět pozitivně ovlivňuje další trávení. 

Pořádná dávka kolagenu: Vývar může pomoci při úlevě od bolesti svalů a kloubů, zejména v případě, že je připravený z kostí obsahujících kolagen. Ten je nezbytný pro zdraví kostí, svalů a kloubů, a jeho konzumace může pomoci při léčbě bolesti způsobené artritidou a dalšími degenerativními chorobami. Pozitivní vliv má ale i na vlasy, nehty a pleť.  

Pro další recepty a tipy z oblasti zdravého životního stylu sledujte náš blog
ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti