Zima je období, v němž stále hledáme způsoby, jak podpořit vlastní imunitu. Pravděpodobně už jste nasbírali pěknou řádku tipů – od zdrojů vitaminu C až po kvalitní spánek. Jedním ze základních pilířů ale zůstává náš střevní mikrobiom, který se stará o celou řadu procesů v našem těle. Tomu dělají mimořádně dobře fermentované, tedy kvašené potraviny. Pojďte s námi prozkoumat, které to jsou a jak si je můžete snadno a rychle dopřát i vy.
Než se pustíme do samotného kvašení a výběru vhodné zeleniny, pojďme si stručně vysvětlit, jak vůbec fermentace funguje. Kvašení je proces, při němž různé bakterie produkují z jednoduchých sacharidů kyselinu mléčnou – odtud se také můžete setkat s pojmem „mléčné kvašení“. Celý proces přitom probíhá bez přístupu vzduchu.

Proč zeleninu kvasit

Kvašená zelenina s sebou nese vedle osvěžující kyselkavé chuti také řadu benefitů pro tělo. Tím prvním je, že je mnohem lépe stravitelná, zároveň si však udržuje své vitamíny a další tělu prospěšné látky. Mnohdy je tak prospěšnější konzumovat zeleninu kvašenou spíš než tu syrovou!

Kromě toho kvašená zelenina obsahuje miliardy tělu prospěšných bakterií a vy si tak můžete doma vyrobit doslova za pár korun vlastní zdravá probiotika. Zdravá střeva se vám pak odmění například silnější imunitou, vědci ale také potvrzují vliv střevního mikrobiomu na psychickou pohodu.

A to nejlepší? Výroba kvašené zeleniny nevyžaduje žádné speciální vybavení a nemusíte kupovat zvláštní kvasné kultury. Kvašenou zeleninu si zkrátka můžete dopřát sami za pár korun a několik málo dní trpělivosti.

Jakou zeleninu kvasit

V našich končinách se běžně setkáme s kysaným zelím a s okurkami – kvašáky. Možnosti toho, co nechat projít fermentací, je ale mnohem víc. V zásadě totiž můžete kvasit jakékoliv druhy zeleniny. Vhodnější je ale ta s pevnou strukturou. Sáhnout tak můžete kromě už zmiňovaného zelí také po cibuli, chutnat vám bude i mrkev, celer, řepa, ale také ředkvičky, kedlubna nebo třeba květák! Zkrátka fantazii se meze nekladou a je jen na vás, kterou zeleninu vyzkoušíte

 

Jak naložit svou první kvašenou zeleninu

Pro přípravu své první kvašené zeleniny toho mnoho potřebovat nebudete.

Nachystejte si

  • Zavařovací sklenice o objemu 0,4 nebo 0, 7 l
  • 1 l vody
  • 20 g soli
  • Libovolnou zeleninu dle vlastního výběru, např. 2-4 ks mrkve
  • Pár zelných listů

Postup

  1. Nejprve si připravíme slaný lák. V litru převařené vody rozmícháme 20 g soli a necháme vystydnout.
  2. Očištěnou a nakrájenou zeleninu naplníme do pečlivě vymytých a případně i vyvařených sklenic – snažíme se tak předejít plísni. Zeleninu můžeme nakrájet na libovolné tvary – kostičky, proužky, kolečka, zkrátka záleží na vaší fantazii.
  3. Zeleninu ve sklenici průběžně sklepáváme a plníme max. 3 cm pod okraj sklenice.
  4. Zeleninu zalijeme lákem tak, aby byly všechny kousky ponořené pod hladinu. Opět tak omezujeme pravděpodobnost, že se nám na povrchu vytvoří plíseň.
  5. Na závěr přikryjeme zeleninu zelným listem. Ten bude působit jako poklička, která zelenině zabrání vyplavat na povrch. Lehce zavřeme víčkem.
  6. Sklenici uložíme pro jistotu na talířek, kdyby chtěl obsah utéct, a necháme odpočívat v pokojové teplotě, na místě bez přímého zdroje tepla či slunečního svitu.

Zeleninu takto necháme stát několik dní. Zhruba 3. – 5. den můžeme už ve sklenici pozorovat první bublinky, zelenina může pouštět barvu a nálev získá mléčný nádech. Na povrchu se také může objevit pěna. Následně můžete pomalu začít ochutnávat a zjišťovat, jak vám vaše první kvašení chutná. Můžete experimentovat s různými druhy zeleniny a jejich kombinacemi, ale také zkoušet délku kvašení, míru prosolení a různé struktury, které vytváříte krájením zeleniny. Důležité je, aby zelenina prošla perlivou fází procesu, potom už je na vás, jak dlouho ji necháte. Kvasný proces končí, když se na povrchu přestanou objevovat bublinky. Když vám zelenina už chuťově vyhovuje, uložte ji do lednice.

Takto upravenou zeleninu pak můžete přidávat do salátů, jako přílohu k masu, zobat jen tak pro radost, nebo s ní třeba ozvláštnit polévku. Dobrou chuť!

Líbil se vám náš návod na kvašenou zeleninu? Sbírejte další recepty, tipy a inspiraci z oblasti zdravého životního stylu a sledujte náš blog!

 
ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti